Isabelle Filliozat – Inteligenta Inimii

Isabelle Filliozat - Inteligenta Inimii

Ce este o emoţie ?
Putem cuprinde emoţiile într-o definiţie ? Cultura noastră de Homo sapiens ne invită să răsfoim dicţionarul. Iluştrii noştri academicieni s-au confruntat cu această teribilă dificultate de a ne delimita trăirile.

În Petit Robert găsim următoarea definiţie : „Stare afectivă intensă, caracterizată printr-o bruscă perturbare fizică şi mentală, în care reacţiile adecvate de adaptare la eveniment sunt anulate, în prezenţa  anumitor factori excitanţi sau reprezentări extrem de vii.”

Le Petit Larousse adaugă : „Tulburare, agitaţie trecătoare provocată de bucurie, surpriză, frică etc.”

Definiţia este ceva mai puţin negativă decât prima, integrând şi trăirile pozitive. Numai că termenul „tulburare” naşte întrebări sau chiar confuzie. Ce-i drept, există tulburarea amoroasă, dar în general nimănui nu-i place să fie tulburat. Cele două definiţii tind a spune că emoţia este ceva care ne împiedică să gândim limpede. Multă vreme s-a crezut că creierul emoţional şi creierul raţional sunt două structuri diferite. Emoţiile aveau vreo legătură cu mentalul ?
Legătura între emoţie şi ineficacitate era un lucru dovedit. Ea continuă să fie prezentă în spiritul nostru. Dar după cum ne-au arătat Gage şi Elliot, nu putem fi raţionali în lipsa acestor mişcări interioare care fac parte din umanitatea noastră. Emoţiile ne colorează viaţa şi-i desenează contururile.
Aşadar, ce este emoţia ? La origine, cuvântul desemna agitaţia binecunoscută care precedă o răzvrătire şi, uneori, răzvrătirea în sine. Din punct de vedere etimologic, cuvântul este compus din prefixul e — spre exterior, şi moţiune — mişcare. Emoţia este o mişcare orientată în afară, un elan care se naşte în interiorul nostru şi vorbeşte anturajului, o senzaţie care ne spune cine suntem şi ne pune în relaţie cu lumea. Ea poate fi suscitată de o amintire, un gând sau un eveniment exterior.

fragment din “Isabelle Filliozat – Inteligenta Inimii”

Download

Isabelle Filliozat – Inteligenta Inimii

Posted on June 24, 2013, in Dezvoltare personala, E-books and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a comment