John Wellwood – Iubiri perfecte, relatii imperfecte

John Wellwood - Iubiri perfecte, relatii imperfecte

Cuvintele „Te iubesc”, rostite în momente de apreciere reală, de uimire sau de afecţiune, pornesc din ceva perfect pur, din noi înşine – capacitatea de a ne deschide şi a spune „da” fără rezerve. Asemenea momente de deschidere totală a inimii ne aduc aproape de perfecţiunea naturală, atât cât putem ajunge în această viaţă. Caldul şi radiantul „da” al inimii este perfect, asemenea soarelui, dând viaţă tuturor lucrurilor şi hrănind tot ceea ce este cu adevărat uman.
Totuşi, în mod destul de ciudat, deşi putem observa sclipiri de iubire strălucitoare sălășluind în inima umană, e greu să o găsim complet întruchipată în lumea din jurul nostru, mai ales acolo unde contează cel mai mult – în relaţiile pe care le avem cu ceilalţi.
E adevărat că astăzi pentru mulţi oameni să rişte să se avânte într-o relaţie de iubire a devenit o propunere înfricoşătoare, previziune a unei dureri copleşitoare sau a unei devastări emoţionale iminente. Dacă săpăm puţin în suprafaţa culturii noastre înnebunite după sex şi romantism, vom găsi un sentiment de deziluzie în mulţi oameni care simt, aşa cum declară un cântec pop, că „iubirea pute”. Sau, după cum s-a exprimat o tânără la unul dintre atelierele mele: „Dacă iubirea e aşa extraordinară, de ce sunt relaţiile atât de imposibile? Nu-mi mai spuneţi că trebuie să-mi deschid inima. Inima mea e deja mult prea deschisă şi nu mai vreau să fiu rănită.”
Aşadar, chiar alături de adevărul perfecţiunii iubirii, stă un alt adevăr, unul mai dificil – existenţa unei reţele deteriorate, încâlcite a relaţiilor umane, care naşte frustrări extraordinare, suferinţă şi furie oriunde ne uităm. Într-o clipă eşti conectat cu iubirea din inima ta, te simţi deschis, afectuos şi legat de ea. Iar în clipa următoare, până să te dezmeticeşti, tu şi iubitul tău aţi rămas încleştaţi într-un conflict sau o neînţelegere care vă face să vă închideţi în voi înşivă sau să vă comportaţi ca şi cum aţi fi lipsiţi de sentimente.
Astfel, chiar şi atunci când iubirea este reală, ceva pare că o blochează de la a se exprima plenar şi perfect în cadrul relaţiilor. „Te iubesc, dar nu pot trăi alături de tine”, este exprimarea clasică a acestei prăpăstii dureroase dintre iubirea pură din inima noastră şi relaţiile dificile pe care le trăim. Această nepotrivire prezintă o enigmă înnebunitoare, pe care fiecare dintre noi trebuie să „o rezolve sau să fie nimicit”, după cum a sugerat D.H. Lawrence.

extras din John Welwood – Iubiri perfecte, relatii imperfecte,
carte editata de Editura Elena Francisc

Posted on June 25, 2013, in Editura Elena Francisc and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: