Cartea Deja-Vu

“Cartea Deja-Vu” este un proiect ce l-am initiat in primul rand din nevoia de a-mi face cat mai confortabila experienta cititului pe calculator. A urmat apoi in mod firesc ideea de a veni in sprijinul tuturor celor dornici de lectura.

Cu totii stim ca se gasesc pe net o sumedenie de carti foarte bune, scanate foarte prost. Ma refer la acele scanari neingrijite, la rezolutie mica, cu pagini orientate in toate directiile, cu paginile alaturate si cu banda inchisa la culoare pe mijloc datorata scanarii, etc. Sunt acele carti pe care ai vrea sa le citesti, dar dupa cateva pagini citite renunti pentru ca te dor ochii. Si de cele mai multe ori, fisierele respective sunt si foarte mari, ceea ce reprezinta o problema pentru dispozitivele mobile (tableta, iphone, ipad etc.).

Pe de alta parte, exista si o sumedenie de carti scanate si ulterior prelucrate cu programe de tip OCR (Optical Character Recognition), programe ce extrag textul din imaginea scanata. Acest tip de prelucrare prezinta insa o multitudine de dezavantaje, cum ar fi: numarul destul de mare de erori de interpretare (daca scanarea este facuta cu rezolutie mica, sau daca originalul scanat nu este in bune conditii, programul OCR nu va interpreta intotdeauna corect), nerespectarea paginatiei fata de original, plasarea deseori gresita in pagina a ilustratiilor, etc. Practic orice text obtinut cu astfel de programe trebuie ulterior corectat manual.

Exista o varianta de mijloc, un compromis intre dimensiunea fisierului si corectitudinea informatiei afisate. Vorbim acum despre formatul djVu (Deja-Vu).
DjVu este un format de fisier conceput pentru stocarea documentelor scanate, in special a celor ce contin combinatii de text, desene, imagini color si fotografii. Algoritmii folositi in compresie permit salvarea documentelor in fisiere de dimensiuni mici, ceea ce permite transmiterea si accesul acestora on-line. Este o alternativa excelenta ptr PDF, deoarece la aceeasi calitate a imaginii, dimensiunile fisierelor sunt cu mult mai mici.

In ceea ce priveste aplicatiile ce pot citi acest tip de fisier, exista o sumedenie de programe care recunosc djVu. Personal, va recomand SumatraPDF, care este o bijuterie de program, extrem de mic dar foarte puternic. Poate deschide cam toate tipurile de e-book (PDF, mobi, epub, CBR, CBZ etc. si, evident, djVu). Recomand!

Cam asta ar fi teoria, sa trecem asadar mai departe.
Avand la dispozitie cateva aplicatii specializate, plus multa rabdare si pasiune, am purces la treaba si am decis ca din acele scanari de calitate cel putin indoielnica cu care e plin netul, sa obtin cea mai buna varianta pentru lectura. De cele mai multe ori, diferenta e uimitoare, si experienta lecturii se apropie foarte mult de experienta citirii originalului.

Deocamdata cartile sunt din domeniile spiritualitate, dezvoltare personala, ezoterism, etc. Probabil ca in viitor voi adauga si o sectiune de beletristica.

Pornind de pe aceasta pagina introductiva, accesand linkul <<<Cartea Deja-Vu>>>, veti putea descarca in computerul personal sau pe dispozitivul mobil, in marea majoritate, carti in formatul djVu. Vor exista de asemenea si carti in format PDF, epub sau mobi.

Fisierele sunt stocate doar alfabetic, nu exista sectiuni diferite pentru spiritualitate, sau dezvoltare personala. Va sugerez sa folositi functia “Search” de pe pagina, pentru localizarea usoara a cartii dorite.

<<<Cartea Deja-Vu>>>

%d bloggers like this: